IN MEMORIAM: BRANKO KLEPAC (Jastrebarsko, 15. X. 1945 – Zagreb, 31. V. 2021)

(Jastrebarsko, 15. X. 1945 – Zagreb, 31. V. 2021)

Jastreb nad Jastrebovima

U seriji loših vijesti stigla je još jedna, posebno tužna. Nakon duge i teške bolesti napustio nas je u 76. godini života Branko Klepac, po mnogima najdarovitiji igrač u povijesti jaskanskog nogometa. Manje poznat današnjim naraštajima prijatelja nogometa, u sjećanjima onih koji su gledali njegove briljantne nastupe na legendarnom Sajmištu, ostat će zapisan zlatnim, neizbrisivim slovima.

Život našeg Branka nije mazio. Rodio se i odrastao u izuzetno teškim uvjetima, kao dijete majke Barice i oca Jurja, kojeg nikad nije upoznao, a koji je, iako tek običan kuhar, zaglavio na nekom od grozomornih križnih puteva u prevratu 1945. Dijete Srednje i Gornje Jaske, žile kucavice našeg grada, bio je vedar, uvijek nasmijan dječak, “enfant terrible”, vječno spreman na šale, podvale i fakinarije. Uz četiri godine starijeg brata Ivana bez problema se snašao među starijim dečkima i već s dvanaest godina, 1957, zaigrao za juniore Jaske, na starom igralištu blizu jaskanskog perivoja. Ubrzo je Jaskom počela kružiti fama o malom plavokosom Klepcu, nogometnom čudu od djeteta, koji je potom već sa četrnaest godina obukao seniorski dres. Meteorski Brankov nogometni uspon potom je u jesen 1959. prvi put zaustavljen rušenjem igrališta zbog izgradnje Šumarskog insitituta.

Naredne tri godine bile su najteže u povijesti jaskanskog nogometa jer je novo igralište na Sajmištu bilo otvoreno tek u srpnju 1962. Nogometaši Jaske igrali su u tom razdoblju samo u gostima. Je li Branko Klepac, najdarovitiji igrač onog naraštaja, mogao tada prijeći u neki drugi, veći klub? Mogao je itekako, ali nije htio jer je bio Jastreb od glave do pete, beskrajno odan svojem klubu i gradu. A kad se nogomet na velika vrata vratio u Jastrebgrad, Sajmište je dobilo svojeg kralja. Posebno se pamti jaka općinska Ljetna liga i godina 1963, kada je Jastreb, momčad Gornje i Srednje Jaske u nezaboravnom finalu savladao snažni Željezničar, momčad Donje Jaske s 2:1. Branko Klepac bio je toga ljeta najbolji strijelac i po izboru kapetana svih momčadi najbolji igrač, dobitnik specijalne žute majice. Sjajne igre pružao je i u dresu Jaske, a navijači su ga naprosto obožavali. Izvan igrališta istinski boem, poput Dinamove legende Štefa Lamze, na travnjaku je bio pravi zmaj. Nikada nijedan nogometaš u povijesti drevnog modrobijelog kluba nije imao toliko nadimaka kao Branko Klepac. Kao da šuma oko Sajmišta ponekad još uvijek odjekuje (ili barem u našim snovima) skandiranjem i gromkim povicima “Bano!”, “Bobi!”, “Spenser!”, “Bimbo!”, “Čaruga!”. A Bano je navijačima uzvraćao obiljem golova i vrhunskih poteza, uvijek praćenih osebujnim mangupskim osmijehom. Kako je igrao Branko Klepac? Savršeno, totalno, trajno prisutan na svim dijelovima igrališta… Bio je jednako dobar u napadu, u vezi, u obrani… Sjajan tehničar, dribler, vragometni strijelac, jednako vješt s obje noge i glavom, gromovitog udarca i filigranskog proigravanja… Starije ljubitelje nogometa podsjećao je svojim igračkim stilom i pobjedničkim mentalitetom na velikane Alfreda Di Stefana i Bobbyja Charltona, a mlađi bi ga danas vjerojatno usporedili s Paulom Scholesom.

Brankov nogometni put drugi put je zaustavljen ujesen 1964. odlaskom u vojsku, a povratak je uslijedio tek u proljeće 1966. Ta godina ujedno označava nogometni “labuđi pjev” Branka Klepca. Trener Jaske tada je već bio njegov bliski prijatelj, susjed i drugi “stariji brat” Mladen Čop, koji je optimalno znao koristiti Brankovo raskošno nogometno znanje. Brankova nogometna kruniba dogodila se 28. kolovoza 1966, kada je Jaska na Sajmištu u nezaboravnom dvoboju naprosto deklasirala drugu momčad zagrebačkog Dinama, sastavljenu od brojnih renomiranih prvoligaških igrača, s 5:2. Da, Branko Klepac bio je najbolji igrač susreta, strijelac prekrasnog zgoditka i asistent svih ostalih pogodaka…

Ubzo nakon toga Brankov nogometni put zaustavljen je i treći, posljednji put. Njegova boemska, nemirna narav i želja za boljim životom, odvela ga je onkraj granice, u francusku Legiju stranaca, iz koje se naposljetku vratio doslovno slomljen i zauvijek izgubljen za nogomet. Znao se ponekad tiho došuljati na Centralu kako bi uživao u potezima svojeg voljenog nećaka Ivice i svojih Jastrebova, a većina onih oko njega nisu imali pojma da je među njima NAJVEĆI.

Da, Branko je išao u školu učenika u privredi, u kojoj je trebao izučiti zanat glodača. Da, Branko je u tri navrata radio u jaskanskom “Progresu”… Da, Branko je nakon povratka iz Legije živio tiho, samozatajno i skromno, u kutu nikom na putu. Da, bio je voljen i štovan od svoje obitelji, od brata Ive, od nećaka Ivice i nećakinje Dijane i od šogorice Marice. Da, proveo je spokojne umirovljeničke dane u okrilju obitelji Majcenović u Pavlovčanima, na čemu im od srca hvala.

Mi se sada opraštamo od istinske jaskanske nogometne legende. Stanimo na trenutak mirno i tihom molitvom ispratimo na vječni počinak JASTREBA NAD JASTREBOVIMA. A, gore, u nebeskom modrilu već se postrojavaju njegovi brojni suigrači, navijači i prijatelji, njegovi roditelji, brat, nećak i dočekuju ga onim njegovim najdražim bojnim poklikom: “Jaska! Jaska!”

Dragi Branko, od srca molimo da te i Svevišnji, trener svih trenera, po zagovoru svoje Majke, vjerne zaštitnice svih nevoljnika i siromaha, uvrsti u svoju modrobijelu momčad! Sigurni smo da ga nećeš nikad iznevjeriti! Sretan ti let, predragi naš Jastrebe!

Nino Škrabe

Branko Klepac prvi zdesna

 

Branko Klepac drugi slijeva

 

Branko Klepac prvi zdesna

 


Branko Klepac i Nino Škrabe