USPJEŠNA JESEN JASTREBOVA S CENTRALE

AUTOR: TOMISLAV TADIĆ

Za nogometašima Jaske uspješna je jesenska polusezona. Momčad s Centrale je protekle jeseni, točnije od 16. kolovoza, pa sve do 22. studenog, dakle u tri mjeseca i šest dana, odigrala točno dvadeset službenih utakmica. Ne pamtimo kada ih je bilo više u jednoj polusezoni. Šesnaest dvoboja odigrano je u 1. Županijskoj nogometnoj ligi Zapad, a Jastrebovi uz utakmicu manje (odgođeni dvoboj u Bregani igrat će se početkom sljedećeg proljeća) drže vrlo dobro četvrto mjesto, s 34 osvojena boda. Tri utakmice odigrane su u Kupu Nogometnog središta Jastrebarsko. U polufinalu kupa za proteklu sezonu 2019/20, Jaskanci su uvjerljivo svladali Kupinec (10:0), a tek nešto bolje su u finalu, igranom u Mladini prošli Mladostaši iz Klinča Sela, koji su svladani 6:0, nakon čega su Jastrebovi burno proslavili osvajanje 22. seniorskog trofeja u 95 godina života najstarijeg jaskanskog kluba. U četvrtfinalu ovosezonskog Kupa NS Jastrebarsko, Jaskanci su trijumfirali u Svetoj Jani (5:0) i s lakoćom izborili plasman u polufinale. U pretkolu Kupa Nogometnog saveza Zagrebačke županije, Jaska je na Centrali ugostila dva razreda više rangiranu momčad Rugvice Save 1976, te se sjajno nosila, čak je jednim dijelom bila i bolja od favoriziranog i jačeg suparnika. Završilo je bez pogodaka, a gosti su imali malo više mirnoće i koncentracije u “ruletu” jedanaesteraca, te su prošli u daljnju rundu natjecanja. U tih, sveukupno dvadeset odigranih službenih utakmica, Jastrebovi su ostvarili četrnaest pobjeda, dva remija i četiri poraza, a ponavljamo, uz osvojeni lanjski kup, trenutno su na visokom četvrtom mjestu 1. ŽNL Zapad, u konkurenciji osamnaest momčadi. U protekloj jesenskoj polusezoni, Jaska je postigla čak 73, a primila tek 15 pogodaka. Posebno vrijedi istaknuti jesenski niz od pune 602 minute bez primljenog pogotka.

Trenerski tandem Jastrebova Mislav Bradvić i Viktor Šimanović, sasvim sigurno može biti zadovoljan učinkom i odrađenim u prvom dijelu sezone. Svi su igrači dali svoj obol uspješnim rezultatima. Nitko nije podbacio, a oni od kojih se očekivala visoka razina igara, opravdali su očekivanja. Uz to, iskazala se i priliku dobila i nekolicina mladih igrača, još uvijek juniora, koji su pokazali da Jaska za svoju budućnost, i bližu i dalju, sasvim sigurno ne treba brinuti. Već smo rekli, svi su igrači položili jesenski ispit, ali neki ipak zaslužuju da ih se posebno notira. Kapetan Josip Cuković igrao je cijelu polusezonu kontinuirano na visokoj razini. Cuki je bio rastrčan, razigran, učinkovit i konkretan i u vidu pogodaka, ali i brojnih asistencija. Dijete Jaske kojemu će sljedeći nastup u dresu s Jastrebom na prsima biti jubilarni tristoti (!), postao je pravi lider i igra najbolji nogomet u svojoj karijeri. Ivan Borković suvereno je ravnao zadnjom, obrambenom linijom Jastrebova, poput pravog ministra obrane, a nerijetko je bio opasan i prema naprijed. Krunoslav Všetečka potpuno je sazrio kao igrač i on je silna snaga ove momčadi. I paker i strijelac, i dribler i “mantinela”. Tomislav Tandarić je odigrao jesen iz snova. Motor Jaskine momčadi, neumorni i neustrašivi ratnik, od ove jeseni na poziciji ofenzivnog veznjaka, praktički polušpice, izrastao je u prvog strijelca ne samo Jaske, nego i kompletne lige. Spomenut ćemo i onog najstandardnijeg, a to je Luka Mravunac, koji je jedini nastupio u svim utakmicama ove jeseni, a nekoliko rečenica svakako je zaslužio i novi biser iz Jaskine nogometne škole – Tin Borovec. Brzonogi, lakonogi, opaki dribler i briljantni španer, devetnaestogodišnji Tin, već dvije godine pomalo ulazi u prvu momčad Jastrebova, no tek je ove jeseni dobio pravu priliku i postao nezamjenjiv član udarne postave. Bude li i dalje sve išlo nekim normalnim i logičnim tijekom, pred njim je izrazito svjetla nogometna budućnost, vjerojatno i na višim razinama od ovih županijskih. Ovom prilikom izdvojili smo neke pojedince, ali, ponavljamo, za prikazano ove jeseni, baš svi su zaslužili – palac gore. Ne samo igrači, nego i kompletno vodstvo, dužnosnici i radna zajednica kluba s Centrale. Nadamo se da će vodstvo kluba, na čelu s agilnim predsjednikom Marinom Bankovićem, koji za mnoštvo učinjenog u godinu i pol dana svog mandata zaslužuje velike čestitke, uspjeti sačuvati ovu momčad na okupu, te da će na proljeće, u nadamo se, normalnijim sportskim i životnim okolnostima, nastaviti nizati pobjede i održati se u gornjem domu ligaškog poretka. Naravno, svi prijatelji kluba ne bi imali ništa protiv pokojeg pojačanja i izraženijih natjecateljskih ambicija, no to je već neka druga priča, koja ovisi o mnogim drugim okolnostima, a koje sportu i sportašima, ni lokalno ni globalno, nimalo ne idu na ruku.

Za kraj ove jesenske analize, spomenut ćemo sve one koji su branili boje i interese Nogometnog kluba Jaska u prvom dijelu sezone 2020/21. To su: Danijel Budinšćak, Mladen Nežić, Bruno Mataušić, Marko Miljević (2 postignuta pogotka), Karlo Novosel (4), Josip Cuković (7), Ignac Jerbić (1), Tomislav Nad (7), Florian Pintarić, Tin Borovec (7), Tomi Kopić, Antonio Smičiklas (1), Ivan Borković (5), Patrik Cipovec, Franko Jukić, Emerik Obelić, Tomislav Tandarić (17), Kristijan Kurpes (1), Krunoslav Všetečka (16), Luka Mravunac (2), Dominik Stipić (2), Luka Pustaj, Mario Mioković (1), Lovro Bubanović, Karlo Vidaković, Fran Vidas i Luka Štefić.