PEDESETA OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA SLAVNE JUNIORSKE MOMČADI JASTREBOVA(1970-2020)

Stoje slijeva: Josip Balaško, Marin Banković, Stjepan Borković, Zlatko Barić, Stjepan Juranko, Nino Škrabe i Mladen Čop
Čuče slijeva: Darko Vancaš, Davorin Kopić, Željko Idžaković, Željko Krušić i Nikola Kokot

Nakon punih 50 godina u Jastrebarskom se 19. lipnja 2020. okupio zlatni naraštaj juniora Jaske koji su 1970. godine osvojili treće mjesto u Hrvatskoj, u konkurenciji amaterskih nogometnih klubova. Bio je to ogroman uspjeh, pogotovo ako znamo da su Jastrebovi tada osvojili prvo mjesto među klubovima Zagrebačke nogometne regije – tada cijele sjeverozapadne Hrvatske koju danas pokriva 9 županija i Grad Zagreb.

U sjećanju prijatelja Nogometnog kluba Jaska i jaskanskog nogometa zauvijek je upisana pobjeda nad sisačkom Segestom koja je Jastrebovima omogućila plasman na finalni dio turnira. Nakon prve utakmice u Sisku koja je završila 2:2 (oba zgoditka za Jasku postigao je sjajni Slavko Tatar “Gringo”) na netom otvorenoj Centrali, Jaska je u rijetko uzbudljivom dvoboju pred nekoliko tisuća gledatelja trijumfirala s 2:1 (0:1). Prvi pogodak za Jastrebove postigao je Stjepan Juranko nakon asistencije Nikole Kokota, a drugi Dinko Svoboda pred sam kraj susreta nakon ubačaja Željka Idžakovića. Na finalnom turniru Jaska je osvojila treće mjesto, u konkurenciji juniora Trogira (prvaka Juga), Rovinja (prvaka Jugozapada) i Đakova (prvaka Sjevroistoka). Trener juniora Jaske bio je tada legendarni Bernard Benda Hügl, predsjednik kluba Josip Balaško stariji, tajnik i “tehniko” Nino Škrabe, a kapetan momčadi Davorin Kopić.

Na poziv kapetana Davorina Kopića devetorica igrača iz te proslavljene momčadi okupila su se 18. lipnja 2020. u jaskanskom restoranu Lojzek (Zlatko Barić, Stjepan Borković, Josip Balaško mlađi, Željko Idžaković, Stjepan Juranko, Nikola Kokot, Željko Krušić, Darko Vancaš i Davorin Kopić). S njima su bili i njihov “tehniko”, ondašnji tajnik kluba Nino Škrabe, koji ih je kao svojevrsni “scout” tada i okupio te Mladen Čop pod čijim je trenerskim vodstvom 1965. došlo do obnove juniorskog pogona u klubu. Neki članovi te glasovite ekipe nisu iz raznoraznih razloga mogli doći na okupljanje (trener Bernard Hügl, Josip Novosel Cvek, Dinko Svoboda, Mladen Maljevac), a neki nažalost više nisu među živima (Franjo Kozlovac, Slavko Tatar, Janko Režek, Ivica Ciban).

Ugodno iznenađenje bio je dolazak sadašnjeg predsjednika NK Jaska Marina Bankovića koji je našim klupskim legendama uručio prigodna priznanja, a oni su njemu čestitali na vrijednom radu i poželjeli sretnu 95. obljetnicu našeg kluba. Nadamo se da ćemo ih opet vidjeti na proslavi klupskog rođendana, ali i za pet godina kada će naš voljeni drevni modrobijeli klub slaviti 100 godina uspješnog rada.